Informatie Toewijzingsbeleid huurwoningen 2014

Ga naar beneden

Informatie Toewijzingsbeleid huurwoningen 2014

Bericht  patries op vr 10 jan 2014, 00:20

De bewonerscommissie (BC) heeft in november 2013 met de Boex o.a. gesproken over de toewijzing huurwoningen in relatie tot de huidige wetgeving. De Boex heeft op verzoek van de BC een tekst aangeleverd waar in grote lijnen deze complexe materie wordt uitgelegd.
Als je individuele vragen over hebt over jouw woning of huur kun je contact opnemen met de Boex (zie onderaan tekst).

Actuele informatie huurwoningen 2014: http://www.woonbond.nl/nieuws/3362

Soorten huurwoning
Huurwoningen zijn qua huurprijs onderverdeeld in twee soorten:
• Sociale huurwoningen; deze hebben een (netto-)huurprijs tot en met € 681,02
• Vrije sectorwoningen; deze hebben een (netto-)huurprijs boven € 681,02  

Nettohuur, rekenhuur, brutohuur
De nettohuurprijs is gebaseerd op de zogenaamde puntenwaardering van een woning. Of een woning een sociale huurwoning of een vrije sectorwoning is of wordt bij leegkomen hangt af van de puntenwaardering. Woningen in uw complex bijvoorbeeld hebben op de bovenste verdieping een zeer ruime zolder. Als die goed bereikbaar is en ook gebruikt kan worden, zullen er meer punten (en dus een hogere huurprijs) in de puntenwaardering staan.  

De nettohuur vermeerderd met de subsidiabele servicekosten (schoonmaakkosten en elektrakosten voor portieken, huismeesterkosten en kosten voor dienst- en recreatieruimten, maximaal € 12,- per post) is de rekenhuur. Wanneer de rekenhuur niet meer dan € 681,02 kan huurtoeslag worden aangevraagd.  
De nettohuur vermeerderd met alle servicekosten is de brutohuur, het bedrag dat maandelijks aan een verhuurder wordt betaald.  

Toewijzingsregels  
Voor het sluiten van een huurcontract voor een sociale huurwoning is het verplicht een Huisvestingsvergunning aan te vragen. Een kandidaat-huurder moet een maatschappelijke of economische binding hebben met de regio en mag niet teveel verdienen. De inkomenseisen zijn ook een verplichting vanuit de EU.

Corporaties zijn verplicht aantoonbaar 90% van de nieuwe huurcontracten in een bepaald jaar toe te wijzen aan huurders met een huishoudinkomen van maximaal € 34.229,- bruto op jaarbasis. Voor 10% van de nieuwe verhuringen mag men een inkomen hebben tot € 45.822,-. Voor vrije sectorwoningen hanteert Bo-Ex een minimum inkomen van € 45.000,-.
Het inkomen wordt getoetst voor het jaar waarin het huurcontract ingaat.  

Doorschuiven  
Wanneer er een woning leegkomt in uw complex staat het iedereen vrij om te reageren. Bewoners binnen eenzelfde bouwblok mogen met voorrang doorschuiven. Voor het Zusterhuis betekent dit dat je alleen kunt doorschuiven binnen jouw blok: HRH, AvS of AV-straat. Uitzonderingen zijn woningen op de begane grond en wanneer de woning 2 kamers of meer groter is dan uw huidige woning.

Een kandidaat die met voorrang doorschuift doorloopt dezelfde stappen als iedereen. Dat betekent dat de binding wordt getoetst, het inkomen wordt getoetst en er een Huisvestingsvergunning moet worden aangevraagd.

Bo-Ex heeft dit document samen met uw Bewonerscommissie met zorg samengesteld. De genoemde voorwaarden en bedragen gelden in ieder geval tot en met 31 december 2013. Aan deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
Wilt u meer informatie of heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaande beknopte uitleg, neem dan contact op met uw woonconsulent van Bo-Ex, Jelmer van den Bosch, bereikbaar op 030-282 78 88, keuze 2, of via klantenservice@boex.nl

patries
Admin

Aantal berichten : 30
Registratiedatum : 15-02-12

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum